Справянето с енергийната криза изисква нови подходи. От преодоляването й зависи

...
Справянето с енергийната криза изисква нови подходи. От преодоляването й зависи
Коментари Харесай

Румен Радев: Справянето с енергийната криза изисква нови подходи

Справянето с енергийната рецесия изисква нови подходи. От преодоляването й зависи оцеляването и развиването на европейската стопанска система, която е застрашена от деиндустриализация и загуба на конкурентноспособност. Това сподели президентът Румен Радев от Чехия.

Българският държавен глава  съставлява страната ни на първата Среща на Върха във формат " Европейска политическа общественост “.

" Днес би трябвало да отдадем дължимото на президента Еманюел Макрон. Форумът се организира по негова самодейност. Има голям брой предизвикателства  - превъзмогване на енергийната и икономическата рецесия, оправянето с миграционния напън, смекчаването на риска от водената от Русия война в Украйна. Всичко това изисква обединени старания, освен от всички страни членки на Европейски Съюз,  но и от всички страни от остарелия континент и от разширеното европейско пространство. Това значи разговор, съгласуваност, търсене на общи механизми и решения ", добави той.

Освен това е доста значимо страните сътрудници на Европейски Съюз, откъдето се купува газ, да бъдат привлечени към форума. Става въпрос за Норвегия, Азербайджан и Турция.

" Единственият сигурен газ, с дълготраен контракт, е от Азербайджан, който минава през Турция. Важна е ролята на Турция за гарантиране на слотове за техните танкери за полутечен газ. България доста закъсня с обезпечаването на тези слотове, това трябваше да стане още пролетта, само че има късмет “, изясни президентът, предава NOVA.

" Изключително значима е засилващата се роля на България, която се трансформира в основател на новаторски решения. Това беше демонстрирано на откриването на интерконектора с Гърция ", сподели още президентът на България.   

Радев добави, че страната ни води диалози за придобиване на бойни самолети със Съединени американски щати, Швеция, Франция, Нидерландия и Израел.

" Още март заявих на срещата на върха на НАТО, че България има потребност от междинна платформа изтребители, с цел да не се прекъсват дежурствата по еърполисинг и защита на въздушното пространство. България не може да си разреши да се откаже от защита на личното си небе. Това ще е най-малко до 2030 година, не за година или две. И това ще е, в случай че идващият парламент благоволи да каже " да " за идващите 8 самолета. Дотогава ние търсим междинно решение ", сподели президентът.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР